Sjekk Frode Uelands bilder som gikk til topps i stor fotokonkurranse i New York

Hobbyfotograf Frode Ueland har vunnet priser for to bildeserier, hvor ett av bildene skal stilles ut på Big Apple film festival and screenplay competition». Foto: Trude Håland

– Det er uvirkelig, sier 42-åringen om at ett av sine bilder nå skal opp på veggen på en stor film - og fotofestival i verdensmetropolen

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2018 kl 19:59

Ueland meldte seg på «Big Apple film festival and screenplay competition etter at han hadde vært på storbyferie der nylig.

New York City Night-time. Vinnerbildet tatt i ei sidegate fra Times Square midt på Manhattan. Foto: Frode Ueland

Da han kom hjem, sjekket han innboksen og der lå mail om konkurransen og vilkårene for å melde seg på. Helt tilfeldig var det en konkurranse i New York, hvor han nettopp hadde med seg noen tusen eksponeringer med hjem. Jærbuen heiv seg rundt, og sendte inn blinkskudd han hadde knipset, samt fra Jæren og andre steder. Det er stor variasjon i motivene, med kontraster som strekker seg fra et bilde av sønnnen med hunden på ei kjelve på Tjøtta, til trafikkbildet i ei sidegate fra Times Square på Upper Manhattan en sen høstkveld.

Stirret i veggen

Vel - det gikk ikke lenge før han mottok gladmeldingen om at han ville motta en pris for begge seriene han hadde sendt inn, og at det ferske motivet fra New York, som knapt var en uke gammel, skal henge på veggen på selve festivalen som går av stabelen første helgen i november. Dermed blir det snarlig retur til «byen som aldri sover».

Ueland måtte klype seg i armen for å tro at innholdet stemte. Da han fant ut at hans eget bilde, fra en trafikkert vei i selveste New York skal eksponeres for tusenvis, at han selv skal motta en pris for sin fotokunst - ja, da måtte han ta en time-out.

Storbystemning. Foto: Frode Ueland

– Jeg satte meg ned på kontoret og stirret i veggen i sikkert en time. Jeg ble helt satt ut. Og så var det jo veldig tilfeldig at den konkurransen kom like etter at jeg hadde vært i byen. Det kjennes spesielt at det jærbus motiv fra New York som ble plukket ut. Det er klart det er stas, sier 42-åringen, som også tidligere har vært nær å gå til topps i en stor, internasjonal fotokonkurranse.

I 2015 ble bildeserien hans nummer to i en konkurranse i Los Angeles. Den samme serien var med i konkurransen i New York, da ett av kriteriene var å vise til tidligere arbeider.

Ueland har drevet med foto på hobbybasis siden han bodde i Sogndal en periode for over ti år siden. Naturen var inspirasjonen.

– Det ble mange turer i skog og mark, og så eskalerte det bare etter hvert.

Dette motivet falt også i smak hos arrangøren. Foto: Frode Ueland

Brannmann

Til daglig jobber trebarnsfaren i Avinor ved Stavanger lufthavn og hver fjerde uke som utrykningsleder i Rogaland Brann -og redning på Bryne. Turnuslivet passer ypperlig til å dyrke den store hobbyen. Utenom vanlig 100 prosent stilling, bruker han friperiodene til stadig å feste nye motiv til minnebrikka, i tillegg til flere oppdrag.

– Jeg er engasjert av Hå kommune og gjennom den kulturelle skulesekken, holder jeg kurs i bildebehandlig for alle elever på sjuende trinn i kommunen. Det trives jeg med, sier hobbyfotografen, som kunne, hvis han ville, gjort hobbyen til heldagsjobb. I løpet av året har han gjerne oppdrag for 40-50 konfirmanter, og er også bryllupsfotograf, med bestillinger langt inn i 2020. Flere motiv han har tatt, har blitt solgt videre og henger på veggen i andres hjem.

Fra stua hjemme på Tjøtta. Foto: Frode Ueland

– Det hadde nok vært grunnlag, men jeg vil ikke jages av å måtte skaffe oppdrag, og er svært tilfreds med å dyrke foto som hobby, sier han.

Selvkritisk

Selv er han sin største og hardeste kritiker. På en vanlig dag, der han eksempelvis skal ta bilder fra en fjelltopp, er det kanskje bare ett eller to av 200-300 bilder som går gjennom nåløyet.

– Jeg er veldig kritisk, og beholder kun bilder jeg selv ville hatt på veggen, sier han.

Frode Uelands sønn med hunden - et motiv i en av seriene. Foto: Frode Ueland

Ett av bildene, også det fra New York, henger i stort format på en av veggene i stua hjemme på Tjøtta. Snart kommer det enda ett fra det som har blitt favorittbyen.

– Brooklyn bridge. Jeg skal snart gjennomgå alle motivene jeg tok på sist tur, og ett av dem skal på veggen - garantert. Det har jeg alltid drømt om, sier han.

Noen av bildene forblir omtrent uredigert, mens andre får langt grundigere behandling. I fjor satt han i bagasjerommet på en bil gjennom ørkenen i USA for å ta bilder av syklister som deltok i «Race across America».

- Det var 50 grader og forholdene var akkurat slik at bildene ikke trengte å behandles. Dit
skal jeg igjen også i 2020, sier han fornøyd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...