Slik er det i Undheimhallen hver mandag klokka 06.30

Hver mandag står unger grytidlig opp for å trene.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2016 kl 22:33

Foreldre forteller om bagen med treningstøy som klargjøres i god tid, søndag kveld, og at ungene legger seg ekstra tidlig slik at de er utvhvilte til ukas høydepunkt.

– Det er aldri noe problem å stå opp. Fem på seks må jeg være ute av senga, og så kjører far meg til hallen, sier Juranas Sablinskas, som har vært med på de ukentlige morgentreningene i et par måneder.

12-åringen dundrer den myke ballen i en motspiller. Det er tid for kanonball. Før den tid har det vært oppvarming med lett løping, litt drilløvelser som høye og hurtige kneløft, samt stafetter i ulike varianter.

KANONBALL:
Stina Tunheim Lye i aksjon i en av de siste øvelsene, kanonball. Foto: Trude Håland

Tar etter Nærbø

Initiativtaker Gro Skjevrak som trener den samme gjengen i Undheim ILs friidrettsgruppe, startet denne desemberuka med å blåse opp ballonger til bruk i en av stafettene. Selv om hun ser uforskammet frisk og opplagt ut, innrømmer hun at det er like tøft hver mandag.

– Jeg er et utpreget B-menneske. For meg er det ikke så enkelt som for ungene, ler hun.

Det var etter at hennes egen sønn var så giret etter håndballtrening på Nærbø like tidlig, Skjevrak bestemte seg for å tilby morgenøkter også for friidrettsbarna på Undheim.

– Interessen var stor, og nå har vi holdt på omtrent et år. På det jevne er det 10-12 som kommer hver gang, sier hun.

MORGENFRISK GJENG: Juranas Sablinskas (f.v.), Peder H. Skjevrak, Gabriel Undheim, Marco, Bjørg Risa, Eskil Tjåland, Jone Risa, Elias W. Undheim, Morten W. Fosse, Emma, Sina Malen Bø, Stina Tunheim Lye og Belinda S. Bore. Foto: Trude Håland

Høyt aktivitetsnivå

Denne mandagen er det 13 som holder et skyhøyt aktivitetsnivå. Ni gutter og fire jenter fra femte til sjuende klasse. Det hviner i parketten når det løpes stafett, og iveren lyser ut av øynene når det gjelder å fortest mulig å kaste erteposen oppi bøtta med presisjon. Noen må ta et par ekstra kast, uten å bli oppgitt av den grunn.

Alvoret er fraværende. Det er helt bevisst.

– Det skal være lekbasert og et alternativ til treningen de ellers er vant til. Vi bruker noen av de samme øvelsene, men fokuset er generell motorikk som ikke bare brukes i friidrettssammenheng. Jeg spør ungene hva de har lyst å gjøre, sier Skjevrak.

Felles frokost

Etter 50 minutter omtrent uten stans, rundes økta av med litt roligere øvelser. Matter hentes fram og legges i halvsirkel. Treneren sitter foran i midten med ansiktet vendt mot dem. Skjevrak, som selv var en habil friidrettsutøver, er fremdeles myk og smidig. Hun sitter i hekkeløpsstilling, og barna tar kjapt etter. Tøying og lett massering er siste post på dagens program.

Etterpå venter dusj, og så kommer noe av det aller gjeveste - felles frokost.

– De må dusje etter trening, og så får de mat, smiler «sjefen».

INITIATIVTAKER:
Gro Skjevrak tok initiativet til morgentreninger hver mandag og er også friidrettstrener for de samme ungene. Foto: Trude Håland

Ostesmørbrød er favoritten

Kort tid etter står det tre juicesorter på benken. Skjevrak åpner plastboksen merket «Morgontrening», og setter i tur og orden fram servelat, salami, skinke ost og leverpostei. Oppskåret brød er tatt opp fra fryseren. Det mangler ikke mye. Og så er det kø foran mikrobølgeovnen. Mange benytter mandagene til å unne seg ostesmørbrød med ketchup og piffi til frokost.

– Det er knallgodt, sier Jone Risa, som venter på at mikrobølgeovnen skal gi fra seg et pling.

OSTESMØRBRØD:
Jone Risa gjør klar frokosten, som er favoritten ostesmørbrød. Foto: Trude Håland

Sosial tid uten mobiltelefoner eller søsken som forstyrrende element.

– Å spise sammen med klassekompisene er kjekt, sier Juranas Sablinskas.

Når klokka er åtte har de fleste svelget unna den siste skiva. Skolen venter. Det gjør den også for Skjevrak. Hun jobber som lærer ved Høyland skule.

– Det går for to timer med på morgenen, men vanligvis har jeg fri mandager. I dag må jeg skynde meg litt, for jeg skal være vikar.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...