Slik var første skoledag uten Sunniva på ungdomsskolen

Gjennom hele første skoledag sto et lys og brant for Sunniva Ødegård i det som skulle ha vært klasserommet hennes. Foto: Håvard Ovesen

Da Varhaug ungdomsskule mandag begynte på det nye skoleåret gikk tankene -naturlig nok- til eleven som ikke var der.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2018 kl 21:33

– Jeg var veldig spent. Jeg kjente jeg gledet meg til å bli kjent med elevene, men samtidig var jeg spent på å høre hvordan de hadde det.

Ordene tilhører Elisabeth Hovstad Taksdal. Hun er ny kontaktlærer for den niendeklassen på Varhaug ungdomsskule hvor drepte Sunniva Ødegård skulle ha gått. Lærerne hadde forberedt seg grundig på forhånd, likevel var det ikke til å nekte for at stemningen var spesiell.

– De første minuttene er viktige. Jeg så at de var veldig forventningsfulle og at de ventet på hva jeg kom til å si, forteller Taksdal.

Les også: Varhaug ungdomsskule har mistet en elev. Mandag må de ta hverdagen tilbake.

Levende lys og rose i klasserommet

Dermed dreide mye av første skoledag seg om det alle hadde på hjertet, nemlig klassevenninnen som ikke var der. I Taksdals klasserom brant et lys ved siden av et bilde av Sunniva Ødegård og en rose i hennes yndlingsfarge, rosa.

Klassen laget minnebok til henne, hvor de tegnet og skrev ned tanker og ord. Boken skal senere overleveres til Ødegårds familie. Sammen snakket de om sorg, og det å være lei seg, men også om at det er lov å ha det kjekt, lov å leke og så videre, selv om en kjenner på sorgen.

Elisabeth Hovstad Taksdal synes elevene har taklet tragedien på Varhaug overraskende bra. Foto: Håvard Ovesen

– Jeg synes egentlig de takler det overraskende godt, sier Taksdal.

– De har vært fattet, rolige og alvorlige.

– Klare for å komme i gang

Taksdals klasse fant likevel rom til praktiske gjøremål som dele ut lærebøker. Litt fagsnakk ble det også. Ifølge Taksdal hadde dette en litt forløsende virkning.

– De var klare for å komme i gang. Jeg tror de selv ser hvor viktig det var å komme i gjenge igjen. Jeg merket at flere av dem syntes det var godt, sier hun.

Tirsdag blir etter planen en vanlig skoledag for niendeklassingene.

– Jeg har sagt til dem at det blir litt mindre leksetrykk i begynnelsen, men vi følger arbeidsplanen, sier Taksdal og legger til at de i samarbeid med PPT følger elevene tett.

Da skolen mandag etter skoletid inviterte pressen for å informere om hvordan første skoledag etter tragedien hadde gått, sa rektor Stig Gunder Normann at det var vanskelig å si noe på vegne av elevene om hva de hadde følt, men at de nok opplevde det som trist.

Rektor Stig Gunder Normann ved Varhaug ungdomsskule sier at de ønsker å ta hverdagen tilbake. Foto: Håvard Ovesen

– Samtidig var det nok godt å komme i gang, og få hverdagen og skolehverdagen tilbake. Det er nok viktig for oss voksne som står i dette også, la han til.

– Vi er forberedt

Etter at klassene hadde blitt møtt av sine respektive klassekontakter og hatt en kort samling i hver sine klasserom, hadde skolen en felles samling i aulaen. Der var det minneord, dikt og musikk. Representanter fra helsevesenet snakket om sorg, og politiet kom og ga litt praktisk informasjon om hvilken rolle de kommer til å inneha på Varhaug i tiden framover. Ansatte i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) var også til stede.

Til pressen sa Normann at det for de ansatte på skolen i tiden framover handler om å være trygge voksne.

– Vi er forberedt på hvordan vi skal håndtere både oppturer og nedturer. Vi er spent på fortsettelsen, men har tro på at det likevel vil bli godt etter hvert, sa han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...