Jubilant:

Sputniks gamle nabo ble bobilforhandler på Bryne

Tor Alvern har jobbet med salg fra han var en neve stor. Nå er han daglig leder og altmuligmann i familiebedriften Abobil. Foto: Åge Bjørnevik

Tor Alvern gjorde hobbyen om til yrke og livsstil. I dag fyller han 50 år.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Han var en travel bilselger, som reiste på jobb før ungene hadde stått opp om morgenen, og kom hjem etter at de var i seng. For 11 år siden sa han opp, og tok seg et sabbatsår.

– Vi hadde hatt campingbil som hobby i en del år, og oppgradert flere ganger fra den gamle, innredede Transporteren vi begynte med. Jeg ville kjøpe ny campingbil direkte fra fabrikk i Tyskland. «Hvorfor tar du ikke fem?», spurte de, «vi har ikke noen forhandler i Norge». Det var ikke det jeg hadde tenkt, men ideen var god, så dét ble starten på Abobil, forteller Alvern.

Det første året var rolig, så han fikk sabbatsåret sitt med god tid til barna. Men så ballet det på seg.

– Er du selger, så kan du ikke la være å selge, konstaterer Alvern.

For tre og et halvt år siden flyttet bedriften ut fra parkeringshuset i Jærhagen til et nybygg på Håland ved Bryne. Nå selger de godt og vel 100 bobiler i året, og har 11 ansatte, åtte i hel stilling, tre på deltid.

Tor selv, kona Gunvor og sønnen Tore (21) arbeider alle i Abobil. Dattera Nina (19) deler ikke det brennende engasjementet for bobiler, og har begynt på skole på Østlandet. Men også hun hjelper til innimellom.

Nabo med Sputnik

Tor Alvern hadde sine første ett og et halvt år i Bergen. Så flyttet familien til Drangedal i Telemark. Der vokste Tor opp som nærmeste nabo til Knut «Sputnik» Storbukås, som han fortsatt har god kontakt med. Da unge Tor var 13, gikk ferden videre til Rogaland, først Finnøy, så Stavanger.

– Vi er seks søsken: en bergenser, fire med sånn rar blandingsdialekt som jeg har, og en rogalending, forteller Alvern med et smil.

– Far drev butikk, så det er ham jeg har kremmergenet fra. Jeg hjalp til i butikken fra jeg var seks år, og så vidt kunne se over kassaapparatet hvis jeg strakk meg, forteller Alvern, som alltid har likt å jobbe, og som alltid har vært et A-menneske.

Da han gikk på Hetland videregående skole i Stavanger, jobbet han nesten hver dag etter skoletid hos naboen Bilhuset. Det ble startskuddet til karrieren som bilselger.

– Jeg er interessert i biler. Heldigvis har jeg bare to tommeltotter, så jeg liker godt å skru, forteller Alvern, som blant annet tok en del mekanikerkurs i militæret. Etterpå ble han bilselger på heltid for forskjellige forhandlere i Sør-Rogaland. Nå er han daglig leder og altmuligmann i familieselskapet, og bruker vel så mye tid på praktisk klargjøring av bobilene som på administrasjon og salg.

Matematikk har alltid ligget lett for Alvern, og han regner fort – med store summer – i hodet.

– Noen lurer på om jeg er en «nerd» – litt sånn Rain Man. Men tallene bare faller på plass. Det er veldig nyttig når man jobber med salg, sier Alvern og smiler.

En ny hverdag i huset

– Jeg har fått litt mindre hår, litt mer mage, og ungene er blitt eldre. Det er vel først og fremst slik jeg merker at jeg nærmer meg 50, sier Alvern. Han får fortsatt stadig kritikk for at han er barnslig, han humrer fortsatt like godt av Simpsons på TV, og han er veldig glad i tegneserier.

Ekteparet Alvern prøver å finne tid til å gå turer, og de liker godt å være sosiale sammen med familie eller venner. Hytta i Kvinesdal er de innom med jevne mellomrom, og ofte blir det kombinert med sosialt samvær.

– Mange av de vi kjenner, både familie og venner, har bobil. Så vi har naturligvis laget god parkeringsplass ved hytta, forteller Alvern.

Gunvor traff han på byen, og det ble kjærlighet ved første blikk. Bare noen uker etter at de ble kjent, flyttet de sammen. Siden 1994 har de bodd sammen på Kleppe, og året etter giftet de seg.

– Nå har begge barna flyttet ut. Det er blitt veldig annerledes i det store huset. Veldig stille, forteller Alvern.

Kombinerer ferie og forretning

Når han og kona reiser på ferie, tar de ofte i bobilen nedover Europa – med innlagte besøk til fabrikkene de samarbeider med i Tyskland, Frankrike, Spania og Italia.

– De ligger såpass spredt at det ofte blir travelt å rekke over det vi skal, så vi er nødt til å kjøre hver eneste dag, forteller Alvern.

Han karakteriserer seg selv som sta, og jobber mye for å få fabrikkene til å forbedre ting som kan gjøre bilene bedre for kundene. Og så har han alltid med seg et utvalg av reservedeler.

– Ikke for min egen del. Jeg er veldig glad i orden, og holder min egen bil ship-shape. Men jeg blir så frustrert hvis noen med bobil har et problem, og jeg ikke kan hjelpe. Kona er litt irritert på det, men jeg klarer ikke å la være, sier Alvern.

– Vi har ikke en tilværelse med 37,5-timersuker. Men vi trives og har det godt, og vi har valgt det selv, sier Alvern.

– Men målet – en eller annen gang – er å få det litt roligere, i alle fall at vi kan få tatt ut noen vanlige sommerferier, legger Alvern til.

50-årsdagen skal han feire med en stor fest i november, der venner, familie og forretningsforbindelser er invitert.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...