Svein F. Hestvaag nyter livet i svart og hvitt. Men når det kommer til fotball går det bare i rødt.

– Når kjeme neste bog? Mange på Kvernaland lurer på når neste bok i krim-serien «Død» vil bli utgitt. Foto: Joachim Voll

Den profilerte forfatteren har vært Kvernalands-gutt siden 1969. I dag feirer mannen med de gode historiene 60 år.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

– Jeg er minimalist av natur.

Svein F. Hestvaag blir fort ufokusert av for mye farger og inntrykk. Innredningen i leiligheten på Kvernaland reflekterer denne tankegangen.

Forfatter, låtskriver, eks-politiker og «idrettsmann». Det er mange måter å omtale dagens jubilant. I dag blir han 60 år.

– Fraværet av farger gir en følelse av kontroll, nikker Hestvaag. Selvsagt måtte bursdagen feirer i sort-hvitt!

«Don’t Dream It’s Over» av Crowded House spiller på stereoen mens Hestvaag finner frem kaffien.

– Jeg elsker musikk, bekrefter han entusiastisk. Han er låtskriver, først og fremst. Hestvaag har vært med og gitt ut tre CDer, og anslår å ha skrevet mellom 60 og 70 låter. Men han kan spille også.

– Har faktisk spilt med Morten Abel og Pels. Tror vi ødela bryllupet til noen i Domkirken fordi vi spilte for høyt, gliser 60-åringen.

Ferguson, Giggs og Scholes

Det meste går altså i sort og hvitt for dagens jubilant.

– Men når det kommer til fotball går det bare i rødt. Det er Brann og MANU som gjelder, forteller han entusiastisk, før han plutselig forsvinner ut av kjøkkenet. Når han kommer tilbake har han med seg to fotballtrøyer. Røde, selvfølgelig.

– Manchester United, 1992, sier han og peker på den ene trøya. Alex Ferguson, Ryan Giggs og Paul Scholes. Bare noen av de mange signaturene som preger stoffet.

– Det var Rune Hauge som fikset disse for meg, forteller Hestvaag.

– Når jeg jobbet med Rune ringte Alex Ferguson på telefonen når Rune var på do. Han var alltid mye på do, så jeg fikk snakket en del med Ferguson, gliser 60-åringen.

Vant mot Tsjekkia

Men Hestvaag har også vært med på å sette sitt preg på Norsk hockey. Eller, hockey av den varianten som spilles på et bord, altså.
– Jeg var med og tok bronse i bordhockey-mesterskap mot Tsjekkia i Plzeň. Det var stort, smiler han.

– Men det var et helvete når vi skulle hjem. Vi trodde vi hadde kommet til Praha, men gikk av bussen for tidlig, sier 60-åringen og rister på hodet. Det ble en dyr pirattaxi den dagen.

Politisk lærdom

Hestvaag har også fått bryne seg på lokalpolitikken. Interessen har han hatt siden ungdomstiden.

– Jeg satt i formannskapet og kommunestyret i 1993, i Arbeiderpartiet, sier han. I hans tid som politiker lærte Hestvaag to ting:
– For det første, så finnes det hyggelige folk i alle partier. For det andre, som kommunepolitiker, så har du fuck all å si, forteller han ærlig.

– Når kjeme neste bog?

Hestvaag er kanskje mest kjent på Kvernaland og omegn for å være krimforfatter, og serien «Død», som ble skrevet mellom 2001 og 2014.

– Det er fremdeles folk som kommer til meg og spør «Når kjeme neste bog», smiler han. Forfatterkarrieren hadde en spesiell start.

– Jeg var på en bankett med Norsk Bordhockey Allianse på Lambertseter. Letter beruset lovde jeg å skrive verdens første roman om bordhockey, humrer 60-åringen. Resten er historie, og Hestvaag ble senere overrekt den første «hederspucken» i Norsk bordhockey-sammenheng.

Kanskje kommer Reinert

Men tilbake til bursdagsfeiringen i sort-hvitt. Det inkluderer forresten også gjestenes antrekk, eventuelle gaver og kanskje til og med middagen. Time-ordfører Reinert Kverneland er på kanskje-listen til å delta på festen.

– Om han ikke dukker opp innen rimelig tid, tar vi en variant av Knudsen og Ludvigsens «Kanskje kommer Kongen», men med Reinert i stedet for Kongen. Så skal vi synge fra verandaen helt til han dukker opp, sier Hestvaag lattermildt, og legger til:

– Og Gud, som vi skal synge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...