Tegnegauk kom hjem til Jæren

nger Lise Belsvik stiller for tiden ut sine illustrasjoner av Garborg-dikt i Garborgsenteret. Utstillingen blir hengende til over neste sommer. Foto: Håvard Ovesen

Bryne-baserte Inger Lise Belsvik feirer 25 år som illustratør med ikke mindre enn fem utstillinger over hele landet.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

I år er det 25 år siden Inger Lise Belsvik fikk en forespørsel fra Samlaget om å illustrere diktantologien «Natt i nytt hus». Det ble starten på en lang karriere som barnebok-illustratør.

Begynte som teknisk tegner

Tegnet har hun gjort siden hun var liten. Som voksen fikk hun seg jobb som teknisk tegner, og tegnet hus for Sandnes Trelast. Senere flyttet hun til Oslo, og ble reklametegner.

– Så ble jeg lei av det, og dro til England for å utdanne meg til å bli illustratør, forteller Belsvik.

Siden den gang har hun illustrert godt over 30 barnebøker, mottatt en rekke priser og vært med på utallige utstillinger.

– Jeg skulle gjerne illustrert dikt for voksne også, men det har ikke dukket opp noe enda, sier hun.

Kjekt formidlingsarbeid

Når det er sagt, trives hun veldig godt med å arbeide for og med barn. Blant annet gir arbeidet henne rikelig med anledninger til å reise rundt og snakke med barn.

– Du får den formidlingsdelen som er veldig kjekk. Jeg ser bøkene i bruk, og ser at ungene har lest. De spør og graver og er interesserte i å høre hvordan jeg gjorde det jeg har gjort. Før syntes jeg det var veldig skummelt, men nå har jeg blitt litt mer rutinert, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Belsvik trives godt i rollen som kunstformidler for barn. Her møter hun elever fra Hana skole under en utstilling i Sandnes tidligere i år. Foto: Borghild Gudmestad, Sandnesposten

Belsvik kommer opprinnelig fra Folkvord i Sandnes, men flyttet til Oslo i 1985. For to år siden flyttet hun og datteren til Bryne, og hun nøler ikke med å kalle Jæren «hjem».

– At det ble akkurat Bryne var litt tilfeldig, men jeg hadde lyst til å bo på selve, flate Jæren. Jeg har alltid lengtet tilbake til jærlandskapet. Det skjer et eller annet når du kommer med toget og har passert Kristiansand. Det begynner å kile i magen, sier Belsvik.

Mange utstillinger

Jubileumsåret har vært travelt for Belsvik. Hele fire separatutstillinger har hun hatt, én på Notodden, én på Stord, og én i Garborgsenteret på Bryne. I vinter hang også jubileumsutstillingen «Illustratørens forunderlige ARK» i Kinokino i Sandnes. Her hang, i tillegg til Belsviks egne arbeider, også arbeidene til 24 andre kunstnere. Det var Belsvik som var kurator for utstillingen. I løpet av de tre månedene utstillingen hang, var hele 1500 skoleelever innom. Hvor mange andre som var innom, vet hun ikke, men det var mange. Nå skal samme utstilling snart henges opp i Oslo.

Siden hun ankom Bryne har hun knapt hatt tid til annet enn å jobbe med utstillinger og formidling, så det har blitt lite nye illustrasjonsoppdrag. Men Belsvik sier, riktignok med glimt i øyet, at hun har en plan B klar, inspirert av Kitty Kielland.

– Dersom jeg ikke får flere bokoppdrag får jeg heller bli kunstner, og dra ut i myrene og lage landskapsbilder, spøker hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...