Time vurderer å anmelde kartselskap for svindel

Kommunalsjef Bjørn Meling i Time kommune, her avbildet sammen med økonomisjef Aud Steinsland, er kritisk til hvordan Det Norske Kartselskapet har gått fram. Kartselskapet tar godt betalt for oppføringer på sitt eget kart på atlas.no. Foto: Brit Romsbotn (arkiv) / Skjermdump fra atlas.no

Barnehage betalte 42.000 kroner for unyttig karttjeneste.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Den siste uka har VG avslørt hvordan Det Norske Kartselskapet har trent opp rusavhengige til å manipulere kunder gjennom telefonsalg. Rådmenn, barnehagebestyrere og oppvekstsjefer over hele landet forteller om sinne og frustrasjon over at store beløp har blitt lurt fra dem.

På fem år ble minst 178 kommuner og 16 fylkeskommuner fakturert 7,5 millioner kroner av Det Norske Kartselskapet.

– Egentlig har de blitt lurt til å betale for noe som andre, seriøse firmaer leverer gratis, sier Bjørn Meling, kommunalsjef samfunn i Time kommune.

Vil få fram alle fakta

Fra 2014 til 2017 betalte en barnehage i Time ut totalt 42.000 kroner til kartselskapet, før avtalen ble stoppet. Men regningene bare fortsatte å komme.

– Nå holder ledelsen i oppvekst på å gå gjennom saken med den aktuelle barnehagen, for å få fram alle fakta rundt dialogen og fakturaene, opplyser Meling.

Kommunen vil gå gjennom faktagrunnlaget og barnehagestyrerens detaljer rundt saken.

– Når det er gjort, vil vi vurdere en mulig anmeldelse.

– Er dette svindel?

– Jeg vurderer det i alle fall som «svindel» i hermetegn, sier Meling.

Havner på svarteliste

Kommunalsjefen har selv vært i kontakt med en selger fra Det Norske Kartselskapet.

– Jeg forstod egentlig ikke hva hun ville selge, forteller han.

Meling tok kontakt med kartavdelingen i Time kommune, som ga klar beskjed om at kommunen allerede får tilsvarende tjenester gratis fra andre leverandører. Dermed var det ingen grunn til å inngå noen avtale med kartselskapet, som selger oppføringer på sitt eget kart på atlas.no.

– For noen år siden var det mye fokus på dette med telefonkataloger og nettoppføringer, da også var det mange som ble lurt til å betale for noe de strengt tatt klarte seg veldig fint uten. Har dere noen rutiner for å unngå slike unødvendige utgifter?

– Ja, vi prøver å svarteliste en del organisasjoner som vi får tips om fra andre kommuner. Økonomiavdelingen vår har oversikt over suspekte organisasjoner som vil prøve å lure til seg noen kroner, sier Bjørn Meling.

Lydpptak avslører opplæring

Overfor VG har kartselskapets eneeier Laila Mjeldheim tidligere benektet at hennes ansatte har gjort noe ulovlig, selv om avisen har publisert flere lydopptak som avslører hvordan selgere blir opplært til å manipulere kundene. Mange har blitt lurt til å tro at de allerede er kunde, mens andre åpenbart har kjøpt dyre tjenester som de absolutt ikke har bruk for.

«Jeg tar sterk avstand fra den type salgsmetoder som opptaket etterlater inntrykk av at finner sted ved DNKS», har Mjeldheim uttalt i en e-post. Hun omtaler VGs reportasjeserie som en «massiv svertekampanje».

Flere norske kommuner har nå satt egne jurister på å vurdere om de skal ta grep og eventuelt politianmelde for å kreve pengene tilbake fra Det Norske Kartselskapet. Seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo-politiet vurderer også om de skal åpne etterforskning mot det omstridte firmaet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...