Den tidlegare biskopen skal føredra om den kristne rebellen

Brynekyrkja samarbeider med Time historielag om årlege kultursamlingar. Foto: Nanco Hoogstad / arkivfoto.

Sjette året på rad skal Time historielag og Brynekyrkja arrangera eit stort kulturarrangement saman. I år blir det lagt til Garborgdagar, som på tysdag tek føre seg forfattaren som kristen og nasjonsbyggjar.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

- Det er eit ledd i dette samarbeidet som Time historielag og Brynekyrkja har inngått, om å ha ei stor kultursamling kvart år. I år er det sjette året me har hatt dette samarbeidet, og i år vart naturleg for oss ikkje å satsa utover Time kommune i det heile teke. Så i år er det Garborg som står på vårt program, seier medarrangør i historielaget, Tarald Oma

Ernst Baasland møtte Siri Rugland frå Horpestad skule og barnehage, då han som biskop heldt gudsteneste i Bore kyrkje. Foto: Steinar Sandvik

Tidlegare biskop Ernst Baasland skal halda føredrag om Arne Garborg sitt syn på kristendommen, i arbeidskyrkja på Bryne. Tittelen er «Kristendommen sett frå Arne Garborg si sidelinje», som røper at forfattaren var i ein utfordrarposisjon. Men kva forhold hadde han eigentleg til religionen?

- Det har vore eit gjengs syn at Garborg eigentleg tok veldig sterk avstand til kristendommen. Etter kvart kjem det sterkare og sterkare fram at det var den forma for kristendom han voks opp i, han tok avstand til. Og det er den analysen eg trur Baasland vil koma litt inn på. Det er ei vinkling som sjeldan blir brukt, men det er på tide at det kjem fram. Så det trur eg blir eit veldig interessant føredrag.

Nasjonsbyggjaren Garborg

Tora Aasland, kona til Tarald Oma og tidlegare SV-statsråd og fylkesmann, skal halda føredrag om Garborg som nasjonsbyggjar.

Tora Aasland skal halda kveldens andre føredrag, om nasjonsbygging. Foto: Leif Tore Sædberg

- Nasjonsbygginga i Norge føregjekk frå 1814 og fram til 1905, både med å få fram eit nasjonalt medvit og sjølvstende, og ein demokratiseringsprosess som føregjekk. I det var Arne Garborg ein veldig sentral person. Det vil eg tru er noko ho vil koma innpå som viktig, og det blir endå meir interessant når me får sett det litt på avstand, seier Oma.

Håper på fullt hus

Kyrkjekoret Jærklang har laga eit musikkprogram med ei rekkje Garborg-songar, som skal framførast under arrangementet. Det blir både solosong, korsong og allsong. Songen som skal avslutta arrangementet, er derimot basert på ein tekst av kleppdiktaren Åse Marie Nesse.

- Så det blir eit veldig allsidig program, som me trur mange vil finna interessant, seier Tarald Oma, som seier kulturarrangementet slår eit slag for «god folkeopplysing»·

Leiaren i historielaget seier at samarbeidet med kyrkja har vore bra, i dei fem føregåande åra, med stort oppmøte. For to år sidan kom det 400 personar, og i fjor var det 300 personar som møtte opp. Arrangørane har derfor håp om ei fullsett kyrkje.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...