Jærbladet har stilt dei same påske-spørsmåla til ei rekke personar frå Klepp, Time og Hå. Foto: Nils-Ove Støbakk / Tarjei Sel / Vebjørn Olsen / Privat

Dette betyr påska for jærbuane

1. Kva tenkjer du på når du høyrer ordet «påske»? 2. Har du faste tradisjonar i påska? 3. Hadde du klart deg utan påskeferie?

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Tuva Hansen, Klepp-kaptein

1. Når eg høyrer ordet «påske» tenker eg på ferie, kylling og sjølvsagt seriekampen me alltid har 2. påskedag.

2. Eg har ingen faste tradisjonar, utanom det å ha betre tid i kvardagen til å lage gode måltid.

3. For meg er påskeferien å ha fri frå skule/studie, men eg trener alltid med laget då me forbereder oss til kamp. Det er godt å få eit avbrekk frå den travle kvardagen, men det hadde gått heilt fint utan òg!

Katrine Sivertsen, elevrådsleiar ved Bryne ungdomsskule

1. Når eg høyrer ordet «påske» tenker eg med ein gong på påskeegg, gul og lilla og påskeharen. Eg tenker og på den deilige følelsen av å ha fri.

2. Den einaste tradisjonen me har er å leite etter påskeegg med snop og godt i på hytta. Men dette året skal eg reisa til Indonesia så det blir nok ikkje påskeegg til meg, som går greitt sidan eg har snopestopp dette året.

3. Eg hadde klart meg utan påske, men eg vil jo ha det. Påske er tida då eg få slappe av etter alt stresset i 10. klasse.

Jonas Skrettingland, ordførar i Hå

1. Eg tenkjer på høgtida til minne om at Jesus døydde og stod opp att den tredje dagen. Det betyr mykje for den kristne kyrkja, og det betyr mykje for meg personleg. Eg tenkjer og på dei siste skiturane for sesongen, og på vår.

2. Eg må alltid ha med meg gudsteneste første påskedag. Vidare har det vore tradisjon med tur og koking av påskeegg på bål. Dei seinare åra har fjelltur på ski også vore fast innslag i påska.

3. Det er slett ikkje alltid at eg har brukt å ha ferie utover helgedagane. Eg set pris på fri, men hadde sjølvsagt klart meg utan også på denne tida av året.

Siri Øksnevad Olsen, senterleder Jærhagen

1. Gult, vår, påskekyllinger – påskebudskapet. Jille påskedager på senteret. Kose meg og rydde i hagen. Sove litt lenger. Gå fine turer i nærområdet. Starte planlegging av tre ruter til årets «Postjaktå Klepp 24». En herlig tid. God mat, koselige stunder sammen med familie og venner.

2. Jeg skal hjem til Øksnevad og se på lammene som blir født. De siste elleve årene har vi kjørt ekstra påskeaktiviteter på mandagen i påskeuken. Like jillt hvert år!

3. Heilt klart. Det hadde vært veldig enkelt.

Bjarne Langeland, Bryne-kaptein

1. Jeg tenker på flere ting. Jeg tenker på påskeegg og snop, da spesielt Kvikk Lunsj. Videre tenker jeg på sol, snø og ski.

2. Mine tradisjoner har endret seg opp gjennom. I barndommen dro vi til min farmor og farfar i Sunnfjord. Der feiret vi hele påsken og fikk alltid påskeegg og skrapelodd av min farmor. Etter jeg flyttet til Jæren har jeg imidlertid startet en ny tradisjon. Da spiser familien lammelår hos Hanne, søsteren til min kone.

3. Selvsagt hadde jeg klart meg uten påskeferien. Samtidig er det en høytid jeg setter stor pris på. Det er en fin tid å tilbringe med familien.

Malin Indrebø Vorland, elevrådsleder ved Nærbø ungdomsskule

1. Det første jeg tenker på når jeg hører ordet «påske» er ferie, påskeegg, familie, og selve gulfargen. Påske er noe jeg forbinder med familietradisjoner og å ha det hyggelig med familie og venner. Vi får også en liten påminnelse om hva påsken egentlig handler om, for det er jo ikke bare påskesnop og Solo brus påsken handler om. Påsken er den viktigste og eldste høytiden, og feires til minne om Jesu oppstandelse fra de døde. Påsken kan også være en tid for å takke Jesus for alle de helligdagene vi har fått, for det er mange som glemmer hvorfor vi har fri fra skolen.

2. Jeg har ikke noen faste tradisjoner, men en liten tradisjon for meg er at jeg får påskeegg hvert år. Dette er kanskje ikke en familietradisjon, men det er en liten glede i påsken som jeg ser frem til hvert år.

3. For meg er det veldig viktig, i hvert fall i denne perioden jeg har vært i nå i det siste. Vi har hatt mye innleveringer og fremføringer på skolen nå rett før påske, i tillegg til at det er et hardkjør på å forberede meg til eksamenstiden. Derfor synes jeg det er ekstra herlig å få meg et skikkelig avbrekk der jeg kan legge bort alt av skolearbeid, og fokusere på å ha det hyggelig med familie og venner.

Eivind Landro, leder i Human-Etisk Forbund Jæren

1. Jeg kjenner selvsagt bibelhistoriene og vet at påskefeiringen er særlig viktig for mange kristne. Vi ateister er vel programforpliktet til å si noe om at vårfeiringer er tverrkulturelle fenomener knyttet til såing/nytt liv etc.

2. For meg er påsken primært en tid for overoptimisme. Har ikke tall på alle de gangene jeg har begynt å klargjøre grill, terrasse, stoler og bord – bare for å få neglebit og blåfrosne nikk i retning stuevarmen som belønning. Ellers blir det bergenstur, musikkfordypning, sjøørretfiske - samt å følge opp tradisjonen med lesing av tre-fire bøker (som kun skal begynnes på, men ikke ferdigleses). I år ligger Steven Pinkers «Enlightenment Now» særlig godt/dårlig an.

3. Om jeg hadde klart meg uten påskeferie? Ja, for så vidt. Nå kommer fridagene på vårparten tidvis noe tett. Det hadde fint vært mulig å flytte på noen - til for eksempel høsten. Selv om det er fint å ha en del fridager som fellesfridager (påsken og julen er naturlige), så er jeg med på diskusjonen om å gjøre noen av dem mer ambulerende.

Marith Larsen, pastor i Bryne Frikyrkje

1. Først og fremst tenker jeg på at jeg skal få rikelig tid og anledning til å gå inn i bibeltekstene som omhandler Jesu lidelse og død, følge han fra dag til dag gjennom påskehøytiden. Deretter tenker jeg på konsekvensene det gir, og har gitt, for alle som tar imot og tror på han, at han er Guds Sønn og verdens Frelser, og at han åpnet en vei videre, etter døden, hans død på korset.

2. At jeg møtes med andre som deler troen på han. At jeg spiser et herremåltid med lammekjøtt på menyen sammen med mine nærmeste. At jeg nyter sola og varmen så sant det er mulig.

3. Jeg gleder meg over påskeferien, men klarer meg lett uten. Så lenge jeg har jobbet som pastor har jeg ikke hatt fri i påska, og det er ikke noe offer. Men jeg tar meg gjerne ei ferieuke i for- eller etterkant.

Andreas Horst Haugseng, en av tre Nærbø-kapteiner

1. Jeg tenker først og fremst på ferie. Det fine med påsken er at man kan bruke den til det man vil, i en ellers så travel hverdag preget av skole og trening så kan man bruke påsken til å gjøre noe annet.

2. For min egen del så har jeg ikke noen faste tradisjoner. Vi har pleid å reise til Danmark på håndballturnering, så der har jeg fått mange flotte minner med venner og familie.

3. Jeg kunne nok klart meg uten påsken, men når man ser tilbake på de minnene og opplevelsene jeg har hatt fra tidligere påskeferier, så ville jeg ikke vært uten. Jeg tenker at påsken kan man bruke til hva man vil. Om det er å være sammen med venner og familie, eller bare ta det helt med ro og hente seg inn igjen. Jeg håper mange får en fin og minnerik påske.

Kahlid Awale, elevrådsleder ved Klepp ungdomsskule

1. Når jeg får høre ordet påske tenker jeg snop, påskeegg og mat.

2. Jeg har ikke så mange tradisjoner utenom at familie møtes og spiser.

3. Jeg hadde aldri klart meg uten påskeferie. Det er greit å slappe av litt før eksamen, og en uke fri er perfekt.

Morgan Fjelde, prest Frøyland og Orstad kyrkje

1. Påsken for meg er budskapet, gudstjenester, familietid og skiturer.

2. Gudstjeneste, særlig påskemåltidet skjærtorsdag i Frøyland og Orstad kyrkje har blitt en viktig tradisjon. Skiturer, helst på bortover og oppoverski, er ting som bør være med.

3. Som prest er jeg vant med å jobbe store deler av påsken, så jeg vet av erfaring at jeg klarer meg fint uten påskeferie. Men gjennom livet har jeg blitt mer og mer avhengig av påskens budskap om forsoning, tilgivelse og fremtidshåp.

Eli Ulveseter, senterleder M44

1. Når jeg hører ordet påske tenker jeg høytid, ekstra kvalitetstid med familien, tid til å senke tempoet litt og lytte på musikk, lese , gå turer og så videre.

2. Lange frokoster, påskekrim på TV og er jeg heldig i år også, så får jeg påskeegg med snop og med mange nye interiørblader av påskeharen.

3. Ja, vi klarer oss uten det meste , men det er en viktig høytid for mange – og fine fridager. Jeg koser meg sammen med familien, både inne og ute. Etter en hektisk vinter er det kjekt med en litt lengre friperiode.

Anne Birgitte Lillebø Bøe, redaktør i radiokanalen pTro

1. Først og fremst tenkjer eg på Jesus og det som skjedde med han i påska for meir enn 2000 år sidan. Han døde og stod opp igjen – for meg og deg! Lenger ned på lista har eg både sol, appelsin og påskemarsipan.

2. Mange trur at sidan eg er sunnmøring så har eg vakse opp med skitur og fjelltur. Det er faktisk ikkje tilfelle, men eg har mange gode minner frå familieleirar i påska – då blei det også litt skigåing. For borna mine er det veldig viktig med påskeegg-jakt. Det må til om vi er på Varhaug, på hyttetur eller på Sunnmøre. Elles får vi med oss samlingar i kyrkja/misjonshus for å bli minna på påskebodskapen i løpet av påskehøgtida.

3. Eg kunne nok for så vidt klart meg utan ferien, sjølv om det alltid er godt med eit avbrekk frå kvardagen. Men eg håper at heilagdagane i påska skal få vere nettopp det, heilage, i Noreg også framover. At alle skal vite kvifor vi har fri desse dagane og at det skal bety noko for folk.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...