Tror på fortsatt behov for asylmottak på Nærland

Leif Michaelsen (fra venstre), Abiyu Getachew, Atle Bore, Ruta Sørensen, og Ali Alzayde markerte 30-årsdagen til Hero i forrige uke. Foto: Ida Tiberg

Mottaksoperatøren Hero fylte 30 år i forrige uke. Samtidig er det stadig flere asylmottak som legges ned landet rundt.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

På Nærland mottakssenter i Hå, var det markering med kake og sosialt samvær på fredag. Anledningen var at organisasjonen Hero fyller 30 år, men det har vært 30 år med store svingninger.

Det siste året har Hero stengt rundt 60 mottak over hele landet. 1000 ansatte har mistet jobben sin. Nylig fikk mottakssenteret på
Nærland beskjed om at de måtte legge ned avdelingen for enslige mindreårige. Det betyr at 25 ansatte må gå.

– Hvordan fremtiden blir? Godt spørsmål. Vi lever farlig med tanke på nedleggelse, sier mottaksleder Leif Michaelsen.

Full stopp

Hero startet opp med mottak i 1987. Det første ble etablert i Arna utenfor Bergen og tok i mot chilenske flyktninger. Mottaket eksisterer den dag i dag. I 2009 ble Nærland mottakssenter etablert i Hå kommune. Her er det, enn så lenge, to avdelinger. 135 asylsøkere bor på ordinær avdeling, mens 27 personer bor på avdeling for enslige mindreårige.

– Det har aldri gått så mye opp og ned som nå. Høsten 2015 var det en boom av asylsøkere. 31.000 kom til Norge. Til sammenligning har bare 2500 asylsøkere kommet hittil i år. Det gikk brått opp, men så ble det full stopp, forteller Michaelsen.

Streng grensekontroll

Antallet asylsøkere går ned. Få kommer til og samtidig flyttes folk ut av mottakene. Enten blir de bosatt i en kommune, eller så blir de returnert til hjemlandet sitt. En del forsvinner når de aner at de kommer til å få endelig avslag på søknaden om opphold. Selv om færre kommer til Norge, er det fortsatt 65 millioner mennesker på flukt i verden.

– Det er streng grensekontroll i Europa. Flere land som Tyrkia, Italia og Hellas opplever en opphopning av flyktninger som ikke kommer seg videre derfra. Dette handler mye om politikken i de enkelte landene, men det er synd for oss som jobber med dette, som ser hvordan situasjonen er. Folk bor rundt omkring i parker og på kirkegårder. Disse landene har allerede fått for mange asylsøkere, som de ikke er parat til å ta i mot. De har heller ikke mulighet til å gi et botilbud, sier mottakslederen.

Går med hevet hode

Til tross for mange nedleggelser og oppsigelser, forteller Michaelsen at de ansatte står på til siste slutt.

– De bevarer motet og går ut med hevet hode. Mange av dem tenker mye på hvordan det skal gå med beboerne, og hvor mange ganger de har måttet flytte i årenes løp, sier han.

På et eller annet tidspunkt tror Michaelsen at det vil løsne i landene i Sør-Europa. Da vil flere flyktninger finne veien til Norge.

– Historisk sett vil det nok komme flere hit, men jeg tror ikke det vil nå de toppene som var i 2015, sier han.

Behov for Nærland

Situasjonen mange av mottakene i landet er i nå, er ikke ny. Det er normalt at det går i bølgedaler, skal vi tro Michaelsen. Nettopp derfor har han også tro på at det vil være liv laga for Hero i 30 år til.

– Det vil være behov for Nærland i fremtiden og. Vi har en kapasitet og fleksibilitet som gjør at vi kan bygges oss opp kraftig på kort tid dersom det trengs. Det er en fordel, sier han.

Så er det også et spørsmål om hvilke land fremtidige asylsøkere vil reise til.

– Ryktene går mellom asylsøkerne om hvor de kan få opphold. Dersom det blir strenger politikk, er det nok flere som velger bort Norge. Det blir spennende å se hva som skjer i tida fremover, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...