Ungt politi lærte Nærbø-elever et og annet om netthets

Foto: Trude Håland

– Hvem av dere vil komme fram her og kle seg naken foran alle sammen, spurte politistudent Gina Mong elevene på Nærbø ungdomsskule.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2018 kl 12:24

Null respons. Ingen hender i været.

– Det er det samme om du sprer et nakenbilde på nett eller om du kler av deg foran alle medelevene her og nå. Det er det samme publikummet, og spredningen går lynkjapt. Det er snakk om få minutter og skaden er skjedd før bildet er slettet. I det et bilde er delt, har du mistet kontrollen, fortsatte Mong, som tydeligvis appellerte til elevene i salen.

– Netthets er reelt

Sammen med to andre kvinnelige politistudenter skal hun dra rundt til alle ungdomsskoler i Hå før jul for å orientere og informere om nettmobbing og konsekvenser i forhold til hvordan man oppfører seg på sosiale medier.

– Det er en del mobbing på sosiale medier og noe som ligner på trusler. Og så er det en del som kanskje ikke er så alvorlig at vi må koble inn noen voksne. Det er dessuten forskjell på hvordan folk reagerer. Noen tar lett på ting, mens andre tar det inn over seg, sier Kristine Fuglestad, Ida Reve, Thiril Hjertuslot og Iris Matningsdal.

Kristine Fuglestad (f.v.), Ida Reve, Thiril Hjertuslot og Iris Matningsdal tar sterkt avstand fra netthets og mener det er et viktig tema å sette fokus på. - Dette skjer, sier kvartetten som går i niende klasse på Nærbø ungdomsskule. Foto: Trude Håland

Gir politiros

De fire niendeklassingene synes det av og til kan være vanskelig å gi beskjed om hva som foregår.

– Det kan lett slå tilbake på deg selv, for da er det kanskje du som får kjenne på mobbingen, og det blir bare en vond sirkel, sier kvartetten ettertenksomt.

Jentene synes det var bra med et slikt initiativ fra politiets side og roser opplegget.

– Det er viktig å sette fokus på det som er virkeligheten, og de ga veldig god informasjon og forklarte ting på en fin måte, sier de.

Store konsekvenser

Netthets er et reelt problem blant unge, i alle miljø. Dagens ungdom utsettes for mye mas og gruppepress, og spesielt er Snapchat en «skummel» kanal, der det lett dannes grupper, og ikke minst skjer det mye deling av bilder uten samtykke.

Politistudentene Gina Mong (f.v.), Ane Stangborli Fløysvik og Silje Skaara, orienterte om digital mobbing og konsekvenser av netthets. Foto: Trude Håland

– Kjenner dere til konsekvenser av å spre et bilde av noen som ikke har gitt tillatelse til dette?

Nytt spørsmål fra politistudentene. Det hviskes litt mellom benkeradene, men det er ingen elever som svarer høyt.

– I verste fall fengselsstraff og store bøter. Det er flere eksempler på ungdom som har blitt straffedømt for å ha delt et bilde eller en link som har tatt de mindre enn ett sekund å utføre. Hva er greit og hva er ikke greit å dele. Tenk dere godt om før dere trykker på send-knappen. Det kan gå ut over framtida di, nå du skal søke jobb eller studier, advarer de unge politikvinnene.

Mobbing på nett kan være:

• Spre rykter om andre, sanne eller usanne.

• Opprette hatsider om andre.

• Spre bilder uten samtykke.

• Å sjikanere andre.

• Å true andre via nettet eller sms.

• Utestenging ved å blokke ut en venninne eller venn.

• Å skrive utrivelige kommentarer.

• Uønskede seksuelle kommentarer på nett.

Vil hjelpe

SLT-koordinater i Hå, Anja Ulriksen Rygg, var også til stede under foredragene om netthets på Nærbø ungdomsskule tirsdag formiddag. Etter er modell fra Eigersund, har Hå kommune utviklet eget materiell i form av plakater som skal henges opp på alle ungdomsskoler i Sør-Rogaland.

– Vi synes det var et godt initiativ med et viktig budskap, og har videreutviklet innholdet. Ungdomsrådet i Hå har vært med på å plukke ut hva som skal stå på plakatene og hvilke bilder som brukes, i håp om at de blir lest nøye, sier hun.

SLT-koordinator i Hå, Anja Ulriksen Rygg, jobber blant annet med forebygging av netthets. Foto: Trude Håland

Dårlige valg

Mange unge er usikre og i en sårbar situasjon, og gjør kanskje noen dårlige valg. Ofte er det eldre gutter som presser yngre jenter. Det som starter med komplimenter, ender fort med at enkelte sender bilder de angrer på.

– Det er mange som skammer seg, som får negative tanker og sliter med dårlig selvbilde etter episoder med bilder som har kommet på avveie. Vi kan ikke forhindre alt, men som voksne kan vi hjelpe ungdommer som er i slike ubehagelige situasjoner, sier Ulriksen Rygg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...