Ut med gift, inn med vann

Trygg lekeplass: – Selv om det går litt tregere vil jeg absolutt anbefale å bruke varmtvannssprøyting. Spesielt der barn leker, sier Egil Bærheim, leder i grønt- og parkavdelingen i Hå kommune. Foto: Jørgen Finstad

Ingen liker ugress, men gift er heller ingen favoritt. I Hå kommune bruker de varmtvann for å få bukt med begge deler.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Mens regndråpene høljer ned over Nærbø, går Bjørnar Roaldsen og spruter kokende vann på bakken. Det kan jo se litt banalt ut for den uinnvidde, men det har ikke rablet for grønt- og parkavdelingen i Hå kommune. Maskinen Roaldsen bruker er nemlig kommunes nyeste våpen mot ugress.

– Det denne maskinen gjør er at den koker roten til planten slik at den dør. Plantene dør av varmen rett og slett, sier Egil Bærheim, leder i grønt- og parkavdelingen i Hå kommune.

I 2015 kom det nye forskrifter for bruk av sprøytemidler i Norge. Etter de nye reglene er det forbudt å bruke sprøytemidler der barn leker. Ugresset bryr seg dessverre ikke om de nye forskriftene, og derfor må kommuner, skoler og borettslag finne nye måter å få bukt med ugress på lekeplasser og i sandkasser. I Hå er svaret en 100 liter stor vanntank og to motorer. En som varmer opp vannet til over 100 grader, og en som driver pumpen som sprøyter vannet ut.

Mange fordeler, noen ulemper

– Dette er bra både for personer og for miljøet. Sprøytemidler har veldig lang nedbrytningstid, så hvis du bruker det ofte blir giftstoffene liggende igjen nede i bakken. På steder der barn leker er det i veldig bra at vi kan bruke noe annet enn giftstoffer. I tillegg er det bra for oss som går og sprøyter. De sprøytestoffene vi bruker er ikke så giftige at det er farlig å gå forbi en sjelden gang. Men for dem som går og sprøyter dag ut og dag inn, så bygger giftstoffene seg opp i kroppen, sier Bærheim.

Gresset og ugresset dør nesten med en gang Roaldsen har sprøytet med det kokende vannet, men ifølge Bærheim går det mye tregere å sprøyte med varmtvann enn med sprøytestoffer.

– Problemet er at det er mye vanskeligere å komme til med denne maskinen. Den står på en lastebil, og vi går med en slange som henger fast i den. Så du kommer ikke alltid til, og må flytte deg ofte, sier han.

Selv om varmtvann er tregere enn sprøytemidler ser Bærheim flere fordeler enn ulemper.

– Skal du sprøyte med giftstoffer må du ha sprøytesertifikatet. Det må du ikke med denne, så sommervikarene kan også bruke den. Du trenger ikke verneutstyr. Det er jo greit å slippe å gå med maske den ene sommerdagen det er fint vær. Maskinen kan også brukes uansett vær - på en dag som dette ville vi aldri kunne sprøytet med sprøytemidler. Men viktigst av alt - å sprøyte med varmtvann er bedre for både personer og miljø.

Sprøytefritt i fjor, ekstra mye ugress i år

I påvente av den nye maskinen droppet Hå kommune å sprøyte mot ugress på lekeplasser i fjor. Det betyr at den nye maskinen går en travel sommer i møte.

– Det er litt mer ugress enn vanlig nå i år, så maskinen går hver bidige dag. Det kommer den til å fortsette med resten av sesongen. Så snart vi er ferdige med runden her i Nærbø, er det bare å starte på nytt igjen, sier Bærheim.

Handlingsplan mot plantevernmidler

I 2016 ble en ny handlingsplan for redusert avhengighet og risiko ved bruk av plantevernmidler vedtatt. Handlingsplanen gjelder fra 2016-2020, og ble utarbeidet av en arbeidsgruppe med representanter fra Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Landbruksdirektoratet, Mattilsynet, Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Målet med planen er at den skal "medvirke til bærekraftig bruk av plantevernmidler" og at man "i størst mulig grad benytter alternativer til kjemiske plantevernmidler". Det er mattilsynet som har ansvaret for forskriftene om sprøytemidler.

– Dette er jo giftstoffer, derfor er det viktig å redusere bruken av disse stoffene. Både for folk flest og for dem som sprøyter, sier seniorinspektør i mattilsynet, Hannah Nordberg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...