Utfordrande å få ut gjødsel

UTFORDRING: I fjor fekk ikkje bøndene gjødsla fordi det var for blautt. I år er det for tørt til å at jorda klarer ta opp næringa frå gjødsla. Foto: Arkivfoto, Jærbladet

Det har lukta lite gjødsel på Jæren i sommar. Grunnen er at det er utfordrande for bøndene å gjera seg nytte av husdyrgjødsla.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Det opplyser Nono Dimby i landbruksavdelinga hjå Fylkesmannen i Rogaland.

Også i 2018 vil bønder i Rogaland kunna søkja Innovasjon Norge om tilskot til bygging av gjødsellager. I fjor var det regnet som gav utfordringar og fulle gjødsellager. Då kom bøndene ikkje ut på jordene med traktor på grunn av at det var for blautt.

I år er det tørka som skaper trøbbel og behov for meir lagerkapasitet.

- Næringa blir tatt opp av planter gjennom jordvæska. Nå er det så tørt at det ikkje blir noko transport og omdanning av næringa i husdyrgjødsla. Plantene kan ikkje nytta seg av næringa i gjødsla før det kjem godt med regn, seier han.

Dimby trur ikkje dråpane som kom tysdag gjorde noko særleg forskjell for tørkeramma bønder. Utfordringa er ekstra stor for dei som ikkje kan nytta utstyr som fører gjødsla ned i bakken.

- I kuperte område er det ein del overflatespreiing av husdyrgjødsel. Då forsvinn nitrogenet opp i lufta som ammoniakk. Er det tap av nitrogen, er det økonomisk tap for bøndene. Alternativet er å spe på med mineralgjødsel som må kjøpast, seier Dimby og legg til at fokuset for bøndene nå er å håpe på at det blir ein god tredjeslått.

Fylkesmannen i Rogaland har førebels ikkje tal på kor mykje mindre avling enn normalt bøndene får ut av areala sine. Jærbladet har tidlegare skrive at både fyrste- og andreslåtten har vore dårleg for mange og at det blir snakka om både halve og tredjedels avlingar.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...