Vanskeligere å finne ungdommen på arbeidsmarkedet

Kenneth Mæland og Amber Shencoru sørger for at May Helen Sæland vet om rettighetene sine på Rema 1000 Vigrestad. Foto: Tuva Skei Tønset

LOs Sommerpatrulje sliter med å finne de unge når de i disse dager besøker virksomheter over hele landet.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2017 kl 13:00

– Vi merker tydelig at det har blitt vanskeligere for ungdommen å komme inn i arbeidslivet, og vi er oftere på besøk hos virksomheter som ikke har ung arbeidskraft nå enn tidligere, sier patruljeleder Anniken Heimdal Tjøstheim.

Mangelen på unge sommervikarer bidrar til en økning i antall brudd på arbeidsmiljøloven blant dem som faktisk får jobb. Det oppdages stadig flere brudd på blant annet arbeidskontrakt, arbeidstid, pausebestemmelser og verneombud.

– Når de unge endelig kommer inn på arbeidsmarkedet, godtar de ting i større grad og er ikke kritiske nok fordi de har så innmari lyst på jobb, sier Tjøstheim.

Hun tror den økte arbeidsledigheten blant unge skyldes at det norske arbeidslivet er mer presset enn på lenge, spesielt i Rogaland.

– I fjor begynte vi for alvor å merke mangelen på unge arbeidstakere. Jeg vil si at cirka ti prosent er under 18 år, og de fleste vi har snakket med er over 25 år. Før var de ansatte yngre, sier Tjøstheim.

LOs Sommerpatrulje savner ungdommen på arbeidsmarkedet. Anniken Heimdal Tjøstheim (f.v.) estimerer at rundt ti prosent av årets sommervikarer er under 18 år. Her med Kenneth Mæland og Amber Shencoru. Foto: Tuva Skei TønsetAnsetter ingen under 18 år

Jærbladet var med sommerpatruljen da de besøkte Rema 1000 på Vigrestad onsdag 28. juni. Den nyoppstartede franchisebutikken har totalt åtte ansatte, og den yngste er 18 år.

– Vi er såpass få at jeg ikke kan ansatte folk under 18 år fordi jeg er nødt til å ha folk som både kan ha ansvaret på kveld og dag, og som kan sitte i kassen. Vi er en så liten bedrift at jeg ikke kan ha de yngste ennå, sier Irene Fosse, franchisetaker på Rema 1000 Vigrestad.

Hun har ikke ansatt noen i sommervikarer i år, fordi de som er fast ansatt har lyst på flere vakter også i ferien. Fosse mottok søknader fra folk under 18 år da butikken åpnet i mars, men hun hadde ikke råd til å ansette noen av disse.

– Jeg skulle gjerne hatt unge ansatte. Normalt er jo de unge billigere arbeidskraft. Til tross for at vi ikke har noen under 18 år, varierer de som jobber her i både alder og kjønn, sier Fosse.

En av de yngste på Rema 1000 Vigrestad, er Geir Arne Ege på 19 år. Han er i tre måneders praksis i butikken, og føler derimot ikke at alderen hans var et hinder da han skulle søke jobb.

– Jeg føler heller at det går på arbeidserfaring og karakterer enn alder. Jeg har ikke hørt om noen som sliter med å få jobb på grunn av alderen sin, og de fleste av mine venner har sommervikariater i år, sier Ege.

Irene Fosse og May Helen Sæland er to av totalt åtte ansatte på Rema 1000 Vigrestad, som foreløpig ikke har noen ansatte under 18 år. Foto: Tuva Skei Tønset


– De unge er lærevillige

I løpet av en dag besøker sommerpatruljen rundt 100 virksomheter bare på Jæren. LO patruljerer i grupper på to og to, og en patrulje rekker i underkant av 15 besøk i løpet av en dag.

– Vi har hatt 13-15 besøk i dag, og kun ett av disse stedene hadde ansatte under 18 år. Snittet på dem vi har pratet med har ligget rundt 23 år, men noen av stedene vi besøkte hadde ikke en gang ansatte under 35 år, sier Kenneth Mæland i LOs Sommerpatrulje.

Tjøstheim tror den store arbeidsledigheten blant unge skyldes at de som har fast stilling hele året går foran andre søkere, og at virksomheter ansetter færre sommervikarer enn tidligere fordi de skal spare penger.

– Tilfellet er ikke at vi i LOs Sommerpatrulje bidrar til denne ledigheten blant ungdom, da vi har ingen innflytelse på sysselsettingen. Vi er jo en gladpatrulje som skal opplyse om rettighetene deres i arbeidslivet, sier Tjøstheim.

Hun legger til at de unge er svært lærevillige, med en stå-på-vilje uten like. Dette er faktorer som gjør ungdom til god arbeidskraft, og Tjøstheim synes det er synd at færre unge får sommerjobb. Likevel ser hun optimistisk på fremtiden.

– Jeg tror ikke det vil bli noe verre i årene fremover, snarere tvert imot. Jeg er spent på helhetsbildet på fredag når vi er ferdige, og på om vi merker en stor oppgang på brudd sammenlignet med i fjor, sier Tjøstheim.

Geir Arne Ege (19) er en av de yngste på Rema 1000 Vigrestad. Foto: Tuva Skei Tønset

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...