– Vi visste ikke at det gikk an å rive den

Oppgitt: Gruppeleder i FRP i Hå, Svein Arve Nygård mener det ikke kom tydelig nok frem i kommunestyret at meieripipa på Brusand kunne rives. Det påvirket hvordan partiet hans stemte i saken. Foto: Ola Solheim

Gruppeleder i Hå Frp, Svein Arve Nygård, reagerer kraftig på at meieripipa på Brusand har blitt revet. Han mener at partiet hans aldri ville gått inn for en restaurering av kulturminnet dersom de viste om rivingsplanene.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 20.07.2017 kl 11:25

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine. Vi sitter litt igjen med katten i sekken, sier Nygård, mens han ser på grusbitene som er det eneste som gjenstår av meieripipa han motvillig stemte for å ivareta.

I helga skrev Jærbladet om meierpipa som er tilknyttet et boligprosjekt på Brusand. Pipa skulle restaureres og forbli som en identitetsmarkør på Brusand, men i etterkant viste det seg at den var en sikkerhetsrisiko og måtte rives. Planen nå er at den skal gjenoppbygges.

Da spørsmålet om restaurering var oppe, stemte Nygårds parti motvillig som resten av kommunestyret, og gikk dermed inn for at Hå kommune skulle bidra med én million kroner.

Men nå har pipen fått en annen lyd hos Frp–toppen. Han mener de aldri var klar over at riving var et alternativ.

– Vi ville ikke ha pipa der, særlig oss i Frp. Men pipa var vernet og den kunne ikke rives. Protester på dette ville utsette boligprosjektet og det ville jo ingen. Så etter mye frem og tilbake, vrei vi oss på stolene og stemte for vedtaket om penger til restaurering, sier Nygård.

Etterlyser renoveringsplan

Da spørsmålet om meieripipa var oppe i kommunestyret i februar, mener Nygård at sannsynligheten for riving ikke kom godt nok frem under behandlingen.

Fungerende rådmann i Hå kommune, Vigidis Monsen Austdal, opplyser til Jærbladet at rehabiliteringsplanen til meierpipa ble ferdigstilt omtrent en måned etter at kommunestyret vedtok å støtte rehabiliteringen med en million kroner.

Det var utbyggeren som tok for seg detaljene rundt restaureringen og administrasjonen i Hå godkjente planen. Detaljene rundt restaureringen av pipa ble dermed aldri kjent for poltikerene som behandlet spørsmålet i kommunestyret, utover at pipen skulle rehabliteres.

– Prosessen er håndtert etter gjeldende reglement. Administrasjonen har forståelse for at mange ikke er klar over at en rehabilitering også kan innebære at noe tas helt ned for så å bli bygget opp igjen, sier Austdal.

Nygård mener på sin siden at Frp aldri ville stemt slik de gjorde om alle detaljene var på bordet.

– For meg er det galskap å bygge meieripipa opp igjen. Det er ikke vanlig at kommunen bidrar økonomisk til slike prosjekter. Hadde saken vært at vi skulle bidra med penger til gjenoppbygging og ikke restaurering, er det nok ikke bare Frp som hadde stemt imot.

Når lokalpolitikerne er tilbake fra sommerferie, vil han kreve svar.

– Jeg kommer til å kreve å få alle detaljene på bordet i denne saken i første kommunestyremøte etter ferien, sier Nygård.

Meningsløst med kopi

Meieripipa er allerede revet. Et mer presist ord vil nok heller være demontert. For store deler av materialet til den gamle pipa er beholdt og vil bli brukt i gjenreisingen av kulturminnet.

– Hvis du kjøper en kopi av et kjent maleri, hvilken verdi har det? spør Nygård retorisk. Han mener at meieripipa har fått for stor vekt i spørsmålet om utbygging av boligene i sentrum av Brusand.

– Den pipa kommer langt ned på min liste over ting som representerer Brusand. Da vil jeg heller trekke frem Hitlertennene, campingen og sandstrendene, forklarer Nygård.

Rådmannen mener pipa er en sentral del av identiteten til Brusand.

– Utbygger har utarbeidet restaureringsplanen i tett dialog med kulturmyndigheten hos kommunen. Dette er et godt prosjekt, og ved at pipa tilbakeføres ivaretar vi en viktig del av historien på Brusand, sier fungerende rådmann Vigdis Monsen Austdal.

Meieripipa har utviket seg til å bli en slags joker for hele boligprosjektet. Avtalen mellom kommunen og utbygger sier at boligfeltet ikke kan tas i bruk før meieripipa er ferdig reasturart. Det vil derfor være vanskelig for Nygård og Frp å utfordre gjennoppbyggingen uten å riskere at setter hele boligprosjektet på is.

Kommer til å bli dyrere

Nygård, som er en stor forkjemper for boligprosjektet på Brusand håper at gjennoppbyggingen av pipa ikke vil medføre ekstra kostnader.

Hå kommune avviser ovenfor Jærbladet at eventeuelle ekstrakostander tilknyttet restuaringen av pipen vil ramme skattebetalerene.

– Utbygger betaler den regningen som overstiger en million kroner, sier Austdal.

Det bekrefter Block Watne som er utbygger. Regionsjef Egil Garvik opplyser også at meierpipa kommer til å koste langt mer en millionen kommunen har innvilget.

– Meieripipen er en del av rekkefølgekravet fra kommunen sin side, og det er mye større krav en hva vi er vant med på Jæren. Det offentlige burde tatt større ansvar, mener Garvik.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...