Vil ha full frifinnelse for Løgnaslaget

Brynjar Meling er Løgnaslagets advokat. Foto: Ida Tiberg

Advokatene er ikke enige i om Løgnaslagets bruk av ordet «nazifrisør» er det samme som å kalle Merete Hodne for nazist.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2017 kl 14:52

Er ytringene fra Løgnaslaget beskyttet og skjermet av ytringsfriheten, eller er det en overtredelse av Hodnes rett til privatliv? Det har vært stridens kjerne i denne saken.

Brynjar Meling, Løgnaslagets advokat, la stor vekt på Hodnes omdømme før saken mot Løgnaslaget ble rikskjent, i sin prosedyre.

Han mener Hodne er en person som tillater seg å bruke sterke ordlag i det offentlige, men blir hårsår når noe rammer henne selv.

Advokaten argumenterte for at revysketsjen må ses i lys av Hodnes handlinger og hvem hun velger å omgås med.

– Den utløsende situasjonen, som gjennom måneder ble debattert daglig i de lokale mediene, var da Hodne nektet å vedta et forelegg fordi hun ikke ville klippe en kvinne med et religiøst hodeplagg. Det er denne konteksten sanger er kommet i. Derfor skjønner alle som ser sangen på scenen hva det går i. Løgnaslaget er kjent i Stavanger. Alle som går på deres forestillinger vet hva de får. Den alminnelige opplyste borger vet også hva man kan forvente av en revy, sa Meling.

Uheldige uttalelser

Per Danielsen, Hodnes advokat, har argumentert for at Meling og Løgnaslaget forsøker å finne bevis ved å rote i gamle oppslag på nett og i diverse medier, mens Meling mener det er åpenbart relevant hva Hodne har valgt å poste på sin Facebook-profil.

– Hodne kunne tatt avstand fra personer, grupperinger og utsagn hun selv har kommet med, men det gjør hun ikke i sin rettslige forklaring. Hodne er ingen vanlig Facebook-bruker. Hun er en agitator med tilknytning til nazisympatisører og høyreesktreme, sa Meling.

– I stedet for å ta avstand fra disse personene, bortforklarer hun det som uheldige uttalelser. Det er fryktelig så uheldig Hodne skal være med sine venner. Hun må bli holdt til ansvar for det hun har sagt og deltatt på.

Bevisførselen

Meling ville minne om bevisene som allerede er lagt frem.

– Hva er verst for hennes omdømme? At Løgnaslaget opptrer med denne sangen, eller at hun selv legger ut på Facebook at «muslimer burde hindres fra å delta i politisk arbeid, og hvis ikke muslimene fjernes så er krig eneste utvei». Hva har Løgnaslaget tilført med sangen som er egnet til å svekke det omdømmet hun selv fargelegger, spurte advokaten.

Han reagerer på at Hodne lar seg identifisere med personer som kan knyttes til både nazisme og høyreekstremisme, men selv lar seg bestyrte av at Løgnaslaget stiller opp med fangeluer i retten.

– Det er en anførsel herfra at Hodne selv har gått til media. Hun har skapt sin egen omdømme-sak ved å dra dette ut til verden. Revyen hadde premiere i oktober 2016. Det ble solgt 30.000 billetter. De eneste som har reagert er de to personene som kontaktet Hodne. To av 30.000. Det hadde blitt med de to dersom ikke Hodne selv brakte saken til media.

Et oppdiktet ord

Advokaten argumenterer med at «nazifrisør» er et oppdiktet ord. Det handler ikke om faktiske hendelser, men er en merkelapp på at Løgnaslaget tar avstand fra Hodnes handlinger og meninger. Han mener dessuten at Hodne må tåle såpass ettersom hun selv har beskrevet muslimer som en pest og en sykdom.

– Ytringsfriheten skal slå gjennom. Hun står for holdninger som kan sammenlignes med nazismens utgangspunkt, bare at hennes meninger rammer muslimer. Hun har selv valgt å bruke sterke ord, vise privatlivet sitt og gi det et ansikt. Når du stikker hodet frem, må du tåle å få en på trynet.

På grunn av Hodnes offentlige rolle, mener Meling at hun ikke har det samme vernet og kravet som en privatperson.

– Det er ikke grunnlag for å holde Løgnaslaget erstatningsrettslig ansvarlig her. Hodnes forsøk på å fremstå som en privatperson er ikke samsvarende med det bevisene sier hun er. I motsetning til Hodne, så har Løgnaslaget forsøkt å dempe oppmerksomheten rundt nazi-revyen. Det ville vært et angrep på ytringsfriheten å dømme Løgnaslaget, sa Meling.

Han la ned påstand om full frifinnelse for Løgnaslaget, samt at Hodne skal betale deres saksomkostninger.

– Vår klare oppfatning er at retten må lande på verdivurdering. Her må vi ikke legge mer i et utsagn enn det som faktisk uttrykkes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...