Vil leggja ned Vasshus allereie neste år

Kommunalsjef Trond Roy Pedersen ønskjer å leggja ned Vasshus skule frå skulestart 2018.

Elevane og foreldra på Vasshus vil behalda skulen sin, men kommunalsjefen føreslår at dette skuleåret blir det siste.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2017 kl 11:29

– Vasshus skule opphøyrer som skulekrins frå og med skulestart 2018. Krinsen blir del av Bore skulekrins, heiter det i forslaget til vedtak, som skal behandlast av politikarane i hovudutval for skule og barnehage torsdag i neste veke.

Politikarane ønskjer å byggja ein ny barneskule på Kleppe, og har peika på tomta mellom BMX-banen og Kleppeloen som den beste. Men ein heilt ny skule er dyrare enn ei stor utviding av skulane Bore og Kleppe, som begge per i dag har sprengt kapasitet. Derfor har kommunalsjef og politikarar sett seg om etter stader å spara pengar, og forslaget om å leggja ned Vasshus og Horpestad er knytt opp mot desse innsparingane.

Dei rundt 50 Vasshus-elevane skal etter planen innlemmast i Bore skule, der det er plass til dei i eksisterande klassar. Horpestad skal etter planen innlemmast i den nye skulekrinsen på Kleppe.

Men før skulane eventuelt kan leggjast ned, må saka ut på formell høyring. Det har ho vore i sommar, og no kjem nedlegginga til endeleg politisk vedtak i hovudutval, formannskap og kommunestyre.

Kritiske foreldre

FAU (foreldrerådets arbeidsutval) ved Vasshus skule ber i sin høyringsuttale om at Vasshus skule blir freda,

«På hvilken måte ser politikerne for seg at en nedleggelse vil øke kvaliteten på våre barns skolehverdag? Hvordan kan det bli bedre for dem at de får lengre skolevei med en skoleskyssordning som har vist seg å fungere svært dårlig? Hvordan blir det bedre for dem at de plasseres inn i en skole der resultatet blir langt lavere lærertetthetbåde i og utenfor klasserommet? Til eksempel så ville man måtte hatt 29 lærere ute i friminuttene på Bore skole for å komme opp i den samme tilstedeværelsen av voksne. Og hvordan kan det bli bedre for barna og hele bygda å miste sin lokale samlingsplass og forankring?», skriver FAU i sin høringsuttalelse.

Tidspunktet kommer også overraskende på foreldrene.

«Bore skole har allerede nå kapasitetsutfordringer,og selv med påbygget vil kapasiteten bli overskredet. Hvordan vil det bli med et 50-talls ekstra elever? Og endatil midt oppe i det oppussingsprosjektet som pågår på Bore skole!», heter det i brevet.

Bore skule skal utvidast med ein ny fløy og ny idrettshall. Arbeidet skal stå ferdig til jul 2019.

«Se mulighetene i en mangfoldig skolestruktur. Vasshus skole kan eksempelvis være den brikken som mangler for å gi individuelt tilpasset opplæring og sosial oppfølgning til de barna i kommunen som ikke fungerer i størreskolemiljøer. Å bevareVasshusbidrar også til mindre fortetting på Bore skole, dermed gagner det også disse elevene. Vi ønsker en fredning av Vasshus skole. For elevene. For lokalmiljøet og for lærerne. For helse, miljø, sikkerhet og kvalitet», skriver FAU ved Vasshus skule.

Elevane vil halda fram

Elevane ved Vasshus skule har også skrive høyringsuttale.

– Me ønsker ikkje å leggja ned skulen, konkluderer dei.

– Fordi me har eit veldig flott uteområde. Og derliker me å leika. Det er eit veldig godt miljø på Vasshus skule, med små klassar som gjer at alle er saman med alle. Me får gjort meir og lærer mykje,fordi lærarane har ikkje så mange elevar som dei må hjelpa, held elevane fram.

Dei gjev uttrykk for at det er skummelt å skulla flytta over frå vesle Vasshus til store Bore skule. Dei har også svara på Klepp kommune sitt spørsmål om kva som er best – å flytta til Bore i 2018 eller 2019. Elevane har ikkje trekt ein klår konklusjon, men har peika på argument for og mot begge variantane.

Kommunalsjef Trond Roy Pedersen har konkludert med at flytting av alle elevane og alle dei tilsette allereie i 2018 vil vera det beste, og legg det til grunn i si tilråding overfor politikarane.

Horpestad skule får leva lenger

Når det gjeld Horpestad skule, slår kommunalsjefen fast at nedlegging først er aktuelt når den nye barneskulen på Kleppe står ferdig. Han føreslår å innlemma heile Horpestad-krinsen i den nye skulekrinsen på Kleppe.

Også frå Horpestad kjem det innspel om at fleirtalet ikkje ønskjer nedlegging. På eit møte i fjor haust stemte 26 foreldre for å behalda skulen, medan 23 stemde for at elevane bør overførast til ein ny skule ved BMX-banen på Kleppe. FAU har tolka det jamne resultatet som at dei ikkje har ryggdekning til å gå inn i ein hard kamp for å behalda Horpestad skule, og det gjev dei også uttrykk for i høyringsuttalen.

Samarbeidsutvalet ved Horpestad skule ser helst at skulen består, og meiner at skulen i alle fall ikkje må leggjast ned før den nye skulen på Kleppe er ferdig. Dei peikar også på at alle tilsette må få bli med.

Når nyeskulen ved BMX-banen kan byggjast, veit ingen. Først må Klepp kommune få gjennomslag for å flytta jordverngrensa, og finna eigna areal som kan makebytast i ein jordvern-handel med Fylkesmannen og fylkeskommunen. Deretter må det lagast detaljplanar før skulen kan byggjast. I økonomiplanen har politikarane sett av 70 millionar kroner i 2019 og 164 millionar kroner i 2020 til ny skule og ny idrettshall på Kleppe.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...