Vil rive den gamle Underhaug-fabrikken på Nærbø

Underhaug-fabrikken på Nærbø har stått til forfall de siste 15 årene. Foto: Jorunn Erga Steinsland

Olav Kvia og Lars Aksnes i Nærbøgata 3 Eiendom AS ønsker å bygge boligblokk med tilhørende næring på tomta.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Underhaug fabrikk på Nærbø ble bygd i 1886. Her ble det blant annet produsert ploger, steinbukker og potetsettermaskiner.

For 15 år siden ble tomta kjøpt av Lars Aksnes og Olav Kvia, som ønsker å rive fabrikken for deretter å bygge opp nye boliger på området.

– Vi hadde allerede den gangen teknisk etat inne i fabrikken for å se på tilstanden. Det ble konkludert med at bygget var i såpass dårlig stand at det ikke lot seg reparere, sier Aksnes.

Ønsker å bygge boligblokk

Siden den gang har det kommet en rekke politiske endringer som har ført til at bygget bare har blitt stående til forfall. Aksnes og Kvia ønsker å bygge en boligblokk med 12–13 leiligheter med tilhørende næring på tomta.

– Foreløpig står det stilt, men dersom planen for området blir godkjent, går vi i gang, sier Aksnes.

Ble ikke vernet

Nylig kom Hå kommune ut med en plan for å verne kulturhistoriske bygg på Nærbø. Rådmannen foreslo verning av Breidablikk, Jadarheim, Kommunehuset (gamle Nærbø rådhus), det gamle meieriet, villaen Dalheim og Underhaug fabrikk.

Rådmannen ønsker å verne Underhaug fabrikk selv om den er nedslitt og forsømt, fordi den fortsatt er et godt eksempel på byggestiler fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Av disse seks byggene valgte flertallet av politikerne i Kommuneplanutvalget å verne fire. De er Breidablikk, Jadarheim, Heradshuset og Dalheim. Tre av seks politikere ville også verne Underhaug fabrikk og det gamle meieriet, men det ville ikke flertallet.

I den historiske sonen

Når planforslaget er ferdig, skal det innom et regionalt planforum, før det skal ut på høring. Etter høringsrunden kommer planene opp til politisk behandling. Ifølge Ole Vikse i Hå kommune skal sentrumsplanen på høring før sommeren.

Utbyggerne Kvia og Aksnes vil ikke gå i gang med sine planer før saken har vært oppe til endelig behandling i kommunestyret.

Selv om bygget nå ikke er å regne som verna, ligger det forsatt innafor den historiske sonen på Nærbø. Utbyggerne får dermed en rekke krav å forholde seg til når det gjelder hva som skal bygges nytt på tomta.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...