Vil sette stopper for snarvei gjennom nabolaget

Både voksne og barn har engasjert seg i trafikksituasjonen på Reiestad. Ytterst til venstre: Magne Varhaug og Mathias Varhaug. Bak: Matheo Vasshus Reiestad, Magnus Møller-Varhaug, Martin Bale Reiestad og Maria Bale Reiestad. Foran: Samuel Møller-Varhaug, Isak Møller-Varhaug, Jonah Vasshus Reiestad, Aron Vasshus Reiestad og Levi Vasshus Reiestad. Foto: Håvard Ovesen

På Reiestad er det mange som bor tett oppi veien. Nå vil de sette en stopper for bilister som bruker nabolaget til snarvei.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Over Reiestad slynger en smal vei seg sørover fra Varhaugvegen ved Lensmannsgarden til fylkesveg 44, litt nord for Husvegg. Nå vil naboene som bor på Reiestad ha slutt på at trafikanter bruker bygdeveien som snarvei.

– Vi vil ha en trygg vei for ungene. De kjører med buss til skolen, men de ferdes jo langs veien til fritidsaktiviteter. Nå blir det mørkt tidlig, og det er ikke gatelys. Da blir det mye kjøring og henting, sier Linda Therese Møller-Varhaug.

Det hender at hun og mannen Magne ikke har tid til å kjøre ungene, og heller må be dem få besøk hjemme. Men det er ikke alltid like lett. Flere av foreldrene til ungenes venner er også bekymret for trafikksituasjonen, og vil heller ikke la sine unger gå alene langs veien.

– Situasjonen legger begrensninger på ungene, slår Møller-Varhaug fast.

–Nær påkjørt

Ti år gamle Maria Bale Reiestad er blant de som har fått seg en støkk, selv om det heldigvis gikk bra.

– Jeg hadde sett meg om til begge sider og skulle til å krysse veien da det kom en bil som kjørte ekstremt fort, sier hun, og forteller at hun også kjenner en annen jente som var nær ved å bli påkjørt.

– Det er ikke lenge siden jeg så en bil som kom forbi her i sikkert 110 eller 120 kilometer i timen. Det er noe av det verste jeg har sett. En skulle tro det var en racingbane, sier Magne Varhaug.

Nabo Ingunn Helen Reiestad mener at de som bruker Reiestad som en snarvei, kun kan spare tid dersom de tråkker på gassen.

– Holder du fartsgrensen, sparer du ikke tid, sier hun.

Lastebiler og turistbusser

Blant bilene som legger turen gjennom Reiestad finnes både personbiler og svære lastebiler. Det hender til og med at en og annen turistbuss farer forbi.

– Jeg lurer på om det kan være GPS-en som lurer dem, sier Møller Varhaug.
Naboene poengterer at saken angår flere en de som bor der. Mange turgjengere og syklister bruker veien som rute mellom sentrum og Kongevegen.

– Barna som bor på Husvegg får ikke skoletransport, siden det går sykkelsti langs fylkesveg 44 og opp Varhaugvegen. Mange oppfatter likevel denne veien som kortere. Det betyr at trafikken her også medfører risiko for dem, sier Magne Varhaug.

Saken fortsetter under bildet

Mathias Møller-Varhaug, Linda Therese Møller-Varhaug, Samuel Møller-Varhaug og Magne Varhaug bor kloss i veien og vil ha en slutt på at bilister bruker nabolaget som snarvei. Foto: Håvard Ovesen

Ingunn Helen Reiestad påpeker at flere av husene langs Reiestad ligger tett oppi veien.

– Det er også et poeng som gjør at vi ønsker å redusere trafikken, sier hun.

Vil dempe farten

De har flere forslag til hvordan det kan gjøres.

Magne Varhaug vil ha fartssikringstiltak og gjennomkjøring, men aller helst stenge veien i den ene enden. Det siste poenget er Reiestad skeptisk til.

– Vi er flere som er avhengige av å kjøre med landbruksmaskiner, sier hun.

– Jeg vil ha fartsgrense på 50 kilometer i timen og fartshumper. Da vil ikke de som kjører gjennom her spare tid, sier Møller-Varhaug.

Både Reiestad og Møller-Varhaug har vært i kontakt med Statens vegvesen, uten at det har ført til noen løsning på situasjonen.

– Jeg fikk beskjed om at et gjennomkjøring forbudt-skilt bare ville skape falsk trygghet, og at en årsdøgntrafikk på 500 biler ikke var nok til tiltak. De ville heller ikke senke fartsgrensen. Jeg ble i stedet oppfordret om å melde fra til politiet og oppfordre dem om å gjøre en trafikkontroll. Det har jeg gjort, men jeg har ikke sett noe, sier Møller-Varhaug.

Veien kan bli kommunal

Nå setter de sin lit til at kommunen tar over ansvaret for den litt over én kilometer lange veistrekningen.

– Politikerne jobber for å gjøre veien kommunal. De ønsker å innføre trafikksikkerhetstiltak, sier Magne Varhaug.

Gruppeleder i KrF og leder i utvalg for tekniske saker og næring i Hå, Andreas Bjorland, er blant dem som har engasjert seg.

– Vi har nettopp pusset opp krysset mellom Varhaugvegen og fylkesveg 44 for mange millioner. Da er det helt unødvendig å ha gjennomgangstrafikk gjennom Reiestad, sier han.

Han tok opp saken under et kommunestyre i mai. Da kom det fram at Hå og Rogaland fylkeskommune ved Statens vegvesen var i forhandlinger om hva som skulle være kommunale veier og hva som skulle være fylkesveier. I utgangspunktet ønsket politikerne å spille inn ønsket om å gjøre Reiestad kommunal i denne prosessen.

– Nå har dette arbeidet stoppet opp, og saken ligger ikke på vent lenger. Jeg skal ta initiativ til en dialog med vegvesenet. Vi ønsker å redusere farten, gjøre framkommeligheten ringere, eller aller helst stenge veien fysisk, sier Bjorland.

Han håper å finne en løsning for landbruksmaskinene ved en eventuell stenging, men sier trafikksikkerheten til ungene går foran.

– Det viktigste er å trygge skoleveien og at det er trygt for de som bor i området. Så må vi heller finne noen fleksible løsninger for landbruket, sier han.

Neste punkt er å ta saken opp, enten i kommunestyret eller i utvalg for tekniske saker og næring.

– Dette skal vi ikke slippe, lover Bjorland.

Naboene selv er optimistiske, men understreker at det haster.

– Fortsetter det i dette tempoet, er ungene voksne før det skjer noe, sier Ingun Helen Reiestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...