Vil sløyfa mobilitetssatsing sør for Sandnes

Mobilitet: Kolumbus trekkjer fram korrespondanse og individuelt tilpassa og oppdatert informasjon, som nøkkelord for å gje betre mobilitet. Satsinga er størst på Nord-Jæren. Foto: Åge Bjørnevik

Fylkesrådmannen føreslår å stryka ein årleg tiltakspost på 4 millionar kroner for mobilitetstiltak utanom Stavanger og Sandnes, frå Kolumbus sitt budsjettforslag.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

På den årlege Bykonferansen på Bryne, i starten av november, heldt mobilitetsutviklar i Kolumbus, Espen Strand Henriksen, eit føredrag med tittelen «Korleis skal me begynna å ta meir buss på Jæren: siste nytt innan mobilitet - persontransport, varetransport, el-bysykkel».

Føredraget tok tilhøyrarane gjennom ein visjon for Rogaland, der færre reiser skal gjerast med bil. Elektriske bysyklar, sjølvkøyrande bussar, dør til dør-transport, samordning med ferjer og tog, bildeling og gange er mellom tiltaka som skal gjera det mogleg.

Visjonen er i tråd med det historiske vedtaket som vart gjort 13. juni 2017, då Rogaland fylkeskommune bestemte at Kolumbus skal gå frå å vera eit kollektivselskap til å bli ein mobilitetsleverandør. Endringa innebar ein ny måte å sjå transport på i Rogaland, skreiv konserndirektør Odd Aksland i oppsummeringa av året.

- Mobilitet er nøkkelomgrepet me tek med oss frå 2017. Frå eit kollektivselskap som fraktar mange same veg, er me nå ein mobilitetsleverandør som syter for at kvar enkelt skal koma seg saumlaust dit dei ønskjer utan bruk av eigen bil.

Prioriterer Nord-Jæren

I sonekartet til Kolumbus er Jæren, med kommunane Klepp, Time, Hå og Gjesdal minus Ålgård, éi av fem soner. For Jæren er den vedtekne strategien for 2016-21 å halda talet bussreisande stabilt, i motsetnad til Nord-Jæren og Nord-Rogaland, der selskapet har vedteke mål om 3 og 2 prosents auke årleg for reisande med buss.

Arbeidet med mobilitet er kome lengst på Nord-Jæren, og det er også her dei store pengane er blitt samla inn og brukte.Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg er partar i byvekstavtalen som strekkjer seg fram til 2023, og samarbeider med Statens vegvesen, Kolumbus, fylkeskommunen og Jernbanedirektoratet om Mobilitetspakke Nord-Jæren. Kongstanken er å mata flest mogleg inn på Jærbanen og Bussvegen, som er under utbygging.

I sitt budsjettforslag for 2019, har Kolumbus bede fylkeskommunen om fire ekstra millionar årleg, for å kunna utvikla mobilitetssatsinga også utanfor bykommunane som Odd Aksland referer til som «dei fire store». Det blir grunngjeve med at det finst eit sterkt press frå kommunar også utanfor Nord-Jæren for å setja i verk mobilitetstiltak. I første omgang var to millionar tenkte å sorterast under posten «terminalar», og to millionar under «informasjon/marknadsføring».

Fylkeskommunen sitt verktøy

Forholdet mellom Kolumbus og fylkeskommunen er regulert gjennom ein rammeavtale. I tillegg blir det utarbeidd ein leveranseavtale som skildrar aktivitetsnivået, basert på vedteke fylkesbudsjett for det aktuelle året. I Kolumbus sitt budsjettforslag er tilskot frå fylket den suverent største inntektsposten, med rundt 60 prosent av den budsjetterte omsettinga på 1,49 milliardar, medan ordinære billettinntekter utgjer om lag 23 prosent.

- Kolumbus har føreslått 4 mill. kroner i mobilitetstiltak utanfor Nord-Jæren. Dette er nye tiltak som er etterspurde av kommunar som ikkje er med i byvekstavtalen. Fylkesrådmannen har ikkje funne dekning for dette.

Fylkesrådmannen innstiller på å stryka posten, og ønskjer at Kolumbus skal gjera tiltaka utanom byområda innanfor eksisterande ramme. Det er opp til fylkestinget å fastsetja rammevilkår, aktivitetsnivå og prioritera dei økonomiske rammene som skal gå til fylkets kollektivtrafikk. Budsjettet for 2019 skal vedtakast på fylkestingsmøtet i Haugesund, 11. og 12. desember.

Håpefull konserndirektør

Konserndirektør i Kolumbus, Odd Aksland, vil ikkje leggja seg opp i politikk, og seier at selskapet vil sjå på andre finansieringsmåtar, som kommunale spleiselag og søknadsordningar, dersom ikkje den faste mobilitetsposten blir ein realitet. Men arbeidet ville blitt meir føreseieleg dersom posten kom på plass, og han har ikkje gjeve opp det likevel vil skje.

- Eg har trur på at det kjem inn likevel. Rådmannen legg fram forslag, så er det politikarane som avgjer. Det er mange politikarar frå Jæren og i dei andre kommunane enn dei fire store, og eg trur at dei vil vera interesserte i å jobba for å til dette, seier Aksland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...