Viste seksuell film av mindreårig ekskjæreste, men slipper straff

Gutten viste en filmsnutt av seksuell aktivitet til to kamerater. Retten slår fast at det både er ulovlig og hensynsløst.

Jærbladet
Jærbladet AS

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2018 kl 15:57

En ung mann fra Jæren er dømt for å ha utbredt fremstillinger som seksualiserer barn – definert som person under 18 år – og for å ha krenket en annens fred ved hensynsløs adferd.

Mens de to begge var 16 år og kjærester, tok gutten filmopptak av jenta og seg selv i en seksuell situasjon. De er uenige om filmingen skjedde med samtykke fra jenta, men retten legger dette til grunn.

Viste filmen til to kamerater

Etter at forholdet var over, viste gutten filmen til to kamerater, angivelig som et utslag av sjalusi fordi jenta var sammen med en annen. Noen måneder etterpå fortalte en av kameratene jenta om episoden. Jenta anmeldte saken til politiet.

I Jæren tingrett erkjente den unge mannen ikke straffskyld, og forklarte at han ikke hadde vist filmsnutten av ekskjæresten og seg selv, men en annen video han hadde fått via en gruppeside for klassen. De to kameratene ga i retten uttrykk for at de ikke var hundre prosent sikre på at den fornærmede jenta var på filmen de fikk se, men at det i alle fall var noen som lignet. Gutten selv fortalte da han viste filmen at den var av henne og ham.

Jæren tingrett finner det helt ulogisk at tiltalte skulle vist en tilfeldig video fra nett i situasjonen, når han beviselig hadde en videosnutt av ekskjæresten og seg selv på mobilen. Retten slår fast at det utvilsomt dreier seg om en fremstilling som seksualiserer en person under 18 år, og at tiltalte har gjort fremstillingen tilgjengelig ved å vise den til de to kameratene.

Retten dømmer også tiltalte for å ha krenket jentas fred ved hensynsløs adferd. Visningen av filmen har ifølge dommen karakter av latterliggjøring av jenta, utløst av tiltaltes sjalusi. Gutten burde etter rettens vurdering også ha forstått at visningen kom til å bli kjent for ekskjæresten i et lite og gjennomsiktig lokalsamfunn.

Ikke fare for spredning

Fordi filmen ikke ble delt på en måte som gir risiko for ytterligere spredning, ville politiet avgjøre saken med et forelegg. Gutten vedtok ikke forelegget, og dermed ble det rettssak.

På grunn av lovstridig lang samlet saksbehandlingstid hos politiet og i retten, er reaksjonen mot tiltalte fastsatt til såkalt utsatt utmåling av straff, med en prøvetid på to år. Det betyr at han slipper straff hvis han ikke gjør noe annet straffbart de neste to årene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...